Pohjalalle KvM kiinnitys!

4.kierros

Neiksans-Agopov ½-½
Kantans-Skytte ½-½
Nyysti-Pohjala 0-1
Nybäck-Kjartansson 1-0
Köykkä Yemelin 0-1

Neksansin ja Agopovin englantilainen peli muistutti asematyypiltään enemmän Grunfeldin puolustusta kuin englantilaista. Agopov tasoitti pelin helpon näköisesti ja vaihtoi sen jälkeen tarvittavat nappulat pakottaen valkean ottamaan tasapelin melko nopeasti avauksen päätyttyä. Hallittu remissi molemmilta pelaajilta, joskin ainakin Neiksans olisi varmasti halunnut päästä kokeilemaan Agopovin taitoja pitemmässä pelissä.

Agopovin tapaan Nyysti päätti kokeilla Pohjalaa vastaan 1.c4 siirtoa. Pohjalan avausvalintaa ei voida pitää minään yllätyksenä, kun hän pelasi täsmälleen samaan tapaan kuin edellisellä kierroksella. Valkea ei saanut avauksestaan mitään irti ja Pohjala pelasi muutamalla tarkalla kombinaatiolla itselleen lupaavan loppupelin. Nyysti pelasi yllättävän 32.Rd5 uhrauksen, jota ei voinut ottaa vastaan. Se ei kuitenkaan auttanut sillä aiemmista vaiheista johtuen valkean sotilaat olivat liian levällään ja sen lisäksi vielä oman lähetin tiellä. Pohjala pelasi klassisen hyvä ratsu vastaan huono lähetti tilanteen vahvasti ja ratkaisi lopuksi taktisella iskulla. Haastan loputkin Pohjalan valkeilla kohtaavat avaamaan 1.c4!

5.kierros

Yemelin-Neiksans ½-½
Kjartansson-Köykkä 1-0
Pohjala-Nybäck 1-0
Skytte-Nyysti 1-0
Agopov-Kantans ½-½

Kjanrtanson avasi jälleen englantilaisella pelillä, tällä kertaa Köykkää vastaan. Avaus oli selväsi molemmille tuttu, sillä viitisentoista siirtoa paukutettiin laudalle pikapelitahtia. Ensimmäisen virheen teki Kjartansson pelaamalla 19.Lf4?!, jonka jälkeen Köykkä pääsi tasoittamaan valkean avausedun pelaamalla tarkasti 18..Dd8. Pelisiirron sijaan valkea olisi pitänyt avausetunsa luonnollisimmalta näyttävällä 19.Rxe5 siirrolla. Ideana on 19…fe 20.Lg5, jonka jälkeen valkea ottaa tärkeän d5 ruudun väkisin haltuunsa. 24.Dc6 antoi mustalle vielä lisää siimaa sillä 24…Rd4! jälkeen asema alkoi näyttää lupaavalta Köykälle. Heti perään tullut paha virhe 25…Rb3? , jonka ideaa en keksi millään, muutti aseman kuitenkin kertaheitolla valkea etuiseksi ja Kjartansson veivasi nopean voiton muutamalla tarkalla siirrolla. Harmittava nolla Köykälle, hyvä peli katosi yhdessä siirrossa.

Kilpailun kärjessä kohtasivat Pohjala ja Nybäck, jotka olivat molemmat kolmessa pisteessä. Pohjala korjasi lopulta koko pisteen, mutta niin erikoisia siirtoja pelissä tapahtui, että en meinannut pysyä kärryillä ollenkaan. 9.Ra5 oli ensimmäinen siirto, jota jouduin pohdiskelemaan. Siirtohan on varsin tyypillinen tämän kaltaisissa asemissa, mutta nyt mustan pelattua mielellään 9…c6 oli ratsu auttamatta huonolla ruudulla. Seuraavaksi musta siirsi 10…e5 ja joutui myöhemmin lyömään takaisin lähetillä. Itse ajattelin 10…R8d7 idealla jatkaa 11…e5. Mielenkiintoista olisi ollut myös nähdä miten peli olisi jatkunut jos valkea olisi Dc2 sijaan pelannut Rd2 idealla jatkaa Rf3 tai Rdc4, jonka jälkeen toteuttaa pelissä tapahtuneen Dc2-Ld2-Lc3 idean. Tai jos olisi pelattu tylysti 14.a3, koska b3 ruudun kanssa ei pitäisi tulla kummempia ongelmia a5 ratsun sitä puolustaessa. 18. siirrossa musta oli saanut jo tukevan otteen pelistä ja näytti siltä, että valkea joutuisi taistelemaan saadakseen edes puolikkaan. 18…c5 keikautti kuitenkin edun takaisin valkealle, joskin tilaisuus jäi käyttämättä. 19.e4 Rc7 20.e5 idealla käydä heikentyneiden tummien ruutujen kautta kuninkaan kimppuun pelaamalla Re4-Rf6. Pelissä tapahtuneen Re4:n jälkeen pelattiin vain yhtä tulosta Nybäckin paranneltua asemaansa siirto siirrolta. 26…Re4 jälkeen oli selvää, että b7 ratsu tippuisi ja peli olisi käytännössä ohi. Tässä vaiheessa lopetin pelin seuraamisen, mutta suureksi yllätykseksi Pohjalan vastapeli oli käytännön pelissä riittänyt tuottamaan mustalle ylitsepääsemättömiä ongelmia, joiden seurauksena asema kääntyi ensin tasapeliksi ja heti perään valkean voitoksi. Pohjala siis voittoon ja puolen pisteen päähän KvM tuloksesta. Puhumattakaan turnausjohdosta!

Agopov pelasi jälleen hyvin. Kuten aiemmillakin kierroksilla tulos jäi hieman liian laihaksi pelitapahtumiin nähden. 25…Re3 keikautti vaa’an yhdessä siirrossa valkean isosta edusta mustan vastaavaan. Tiukalla puolustuksella Agopov piti kuitenkin tasapelin, eikä antanut Kantasille näin puolikasta enempää.

6.kierros

Neiksans-Kantans ½-½
Nyysti-Agopov ½-½
Nybäck-Skytte ½-½
Köykkä-Pohjala ½-½
Yemelin-Kjartansson 1-0

Valitettavaa, että kilpailussa ei pelata koko ajan peli päivässä tahdilla. Ainakin näin katsojan näkökulmasta olisi huomattavasti mukavampaa seurata kamppailupelejä enemmänkin. Pelaajien haluttomuudesta ei ole kyse, vaan kaksikierroksiset päivät ovat todella raskaita ja ymmärrän täysin jälkimmäiseen peliin osuvan lyhyen tasapelin. Näin kävi tälläkin kertaa kun sekä Köykkä-Pohjala (TammerSh), että Neiksans-Kantans  (VammSK) pelasivat keskenään nopeat tasapelit. Molemmat parivaljakot olivat kerhokavereita keskenään, joten suurena yllätyksenä tasapelejä ei voida pitää.Agopov-Nyysti (Velhot) pelin olisi pitänyt samalla logiikalla päättyä sopuisaan remissiin, mutta siinä kamppailtiin aina 65.siirtoon asti. Kierroksen ainoasta pisteestä vastasi niin ikään Velhoja edustava Yemelin, joka hieroi pisteen lopulta torniloppupelin kautta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: