Seuramme perustajajäsen Voitto Liukkonen (1940-2007) in memoriam

 Yleisradion pitkäaikainen urheiluselostaja Voitto Liukkonen kuoli tapaninpäivänä 67-vuotiaana.
Tamperelainen shakkiväki sai oppia tuntemaan Voden lähemmin hänen jäätyä eläkkeelle, jolloin hän aloitti uudestaan hyvin rakkaan harrastuksensa; shakin.

Ensimmäiset kilpailupelinsä Liukkonen pelasi jo 60-luvulla, jolloin hän Helsingissä opiskellessaan edusti SSK:ta. Hän oli innokas järjestöihminen ja toimikin Akateemisen Shakkiliiton puheenjohtajana sekä useamman vuoden SKSL:n sihteerinä 60- ja 70 –lukujen taitteessa. Pelaajana Vode oli mestariehdokas ja hänellä oli myös turnausjohtajan arvo. Hän osallistui esim. vuonna 1967 Tšekkoslovakian Harrachovissa käytyihin ylioppilaiden joukkue MM-kilpailuihin, jolloin hän toimi joukkueen matkanjohtajana ja kapteenina. Muina joukkueen jäseninä tuolloin oli mm. Jouko Äijälä, Ilmari Tuomainen ja Juhani Sorri.

Työkiireet veivät hänet pitkäksi aikaa pois shakin äärestä, vaikkei ihan kokonaan. Ylen TV2:sen palveluksessa ollessaan Vode haastoi muita laudan ääreen pitkillä bussimatkoillaan kohti urheilukilpailuja. Hän vietti omien sanojensa mukaan 30-vuotisen uran aikana yli 6 vuotta ulkomailla selostusmatkoilla. Liukkonen ehti pitkän uransa aikana selostaa mm. 18 olympialaisissa. Hän selosti ensimmäisen olympialaisensa Münchenissä vuonna 1972 ja vielä eläkkeelle päästyäänkin hän selosti esimerkiksi curlingia Torinon talviolympialaisissa 2006. Liukkosen paraatilajeja olivat tennis, soutu ja melonta, jota hän harrasti myös itse 1960-luvulla kansallisella tasolla. Liukkosen selostamia olivat myös hiihtäjä Marjo Matikaisen olympiakulta 1988, painija Jouko Salomäen olympiavoitto 1984 sekä mäkihyppääjä Matti Nykäsen ensimmäinen MM-voitto Oslossa 1982. Hänen selostuksistaan jäi elämään monia kuolemattomia lausahduksia, kuten ”näihin kuviin, näihin tunnelmiin”. Pertti Karppisen voitettua olympiakultaa soudussa ohjaamosta huudettiin Voden korvanappiin ”sano nyt jotain!”. Hän sanoikin mutta vasta lähes minuutin päästä, kun hän kyynelehtimisen jälkeen taas kykeni puhumaan. Liukkonen kertoi paljon ystävilleen ”kömmähdyksistään”. Eräs niistä oli mäkikilpailuista, jota Nykäsen Matti johti ylivoimaisesti. Liukkonen totesi lähetyksessä tilanteesta innostuttuaan, että ”voitto alkaa olla kohta selvä.” Ohjaamosta kuiskattiin korvanappiin takaisin:  ”Pitikö se koko kansalle mennä kertomaan.”

Uudelleen Vode aloitti kilpailushakin pelaamisen, kun hän sai kutsun vuonna 2005 ravintola Laternassa järjestettyyn ”amatöörien kutsuturnaukseen”. Muina pelaajina näissä kisoissa olivat
mm. Simo Frangén, Pertti ”Veltto” Virtanen, Kimmo Kiljunen sekä Eero Paloheimo. Kaksi kertaa järjestetyistä kisoista hän voitti toisen. Tamperelaisen shakkikerhon Tammer-Shakin johtokuntaan Liukkonen kuului heti sen perustamisesta vuodesta 2005 aina kuolemaansa asti. Hän edusti seuraansa mm. kaksi kertaa Joukkue-SM pikapeleissä ja pelasi liigaa I-divisioonatasolla. Kerhoiltoihin hän pyrki osallistumaan jatkuvasti, sillä Vode piti shakkia hyvin sopivana myös hänen ikäisilleen.

Tammer-Shakin pelaajat sekä lukuisat muut shakinystävät ympäri Suomea jäävät kaipaamaan Vodea ja hänen maltillista puhetapaansa. Selostuksistaan tuttua malttia ja harkitsevaisuutta hän sovelsi voitokkaasti usein myös peleihinsä.

Kai Muttilainen
puheenjohtaja Tammer-Shakki ry

Tammer-Shakin Voitto Liukkonen pelaa AkaaS Jouko Pöhöä vastaan

Kimmo Kiljunen – Voitto Liukkonen v. 2005

Mainokset

One Response to Seuramme perustajajäsen Voitto Liukkonen (1940-2007) in memoriam

  1. Heikki Lehtinen sanoo:

    Voitto oli hieno mies. Hänen muistoaan kunnioittaen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: